Kdo by se nechtěl pochlubit hostům dokonale čistou domácnosti jako z katalogu? Bohužel, realita bývá od představ na hony vzdálená. My pro vás máme 5 tipů, jak se ideálu konečně přiblížit.
#1 Na špinavý dřez použijte sodu bikarbonu
Kolik druhů „nejlepších“ a „nejrychlejších“ čisticích prostředků se vám válí doma? Na efektivní úklid přitom tolik chemikálií nepotřebujete. Bohatě vám stačí prohrabat vlastní spižírnu.
Nerezový dřez například dobře vyčistíte směsí sody bikarbony a citronové šťávy, kterou necháte aspoň 10 minut působit. Na záludná místa (například kolem odtoku) použijte starý kartáček na zuby.
Tip: Ocet je váš kamarád
Pro každý případ mějte po ruce i obyčejný ocet. Poradí si se spoustou nečistot – od vodního kamene uvnitř rychlovarné konvice po odmaštění mikrovlnky.
#2 Vymalujte zdi omyvatelnou barvou
Jediným neprůstřelným způsobem, jak udržet kuchyň vždy čistou, je naučit se špíně spolehlivě předcházet. A nebude vás to moc stát.
Zdi v kuchyni, na které často prská olej nebo v horším případě rajčatová omáčka, vymalujte omyvatelnou barvou, například Dursilitem od MAPEI. Místo toho, abyste pak museli za měsíc malovat nanovo, stačí zeď po každé katastrofě utřít navlhčeným hadrem.
#3 Použijte spárovačku, která se nešpiní
I takový detail, jako jsou čisté spáry dlažby nebo obkladu, dělá rozdíl. Spáry v kuchyni, kde sem-tam rozlijete kafe nebo vám v nešikovné chvilce spadne vajíčko, se obzvláště rychle špiní a po čase nevzhledně zešednou.
Stačí přitom použít speciální nenasákavou spárovací hmotu. Tekuté nečistoty do spár neproniknou a tím pádem nezanechají žádnou stopu. Spáry se vám budou snadno čistit a zachovají si původní barvu i po letech používání. Vyzkoušejte například spárovací hmotu Kerapoxy od MAPEI.
#4 Zbavte se tajemných pachů z lednice
Dokonale čistá kuchyň není jen pastvou pro oko, měla by i hezky vonět. Určitě se vám už na návštěvě stalo, že vám byt hostitele nevoněl a nevěděli jste přijít na to, co vám vadí. Tyto „záhadné pachy třetího druhu“ se nejčastěji linou od sporáku, ze spižírny nebo při otevření lednice.
Jak se zbavit páchnoucí lednice jednou provždy? Vyzkoušejte některý z našich tipů:
- Umelte trochu kávy a vložte ji na talířku do lednice (nebo do spižírny) – pohltí zápach
- Stejný účinek má rozpůlené jablko nebo citron nakrájený na plátky
- Podobně funguje i sáček rýže, která dobře pohlcuje nepříjemné pachy
#5 Nezapomeňte na okýnko trouby
Poslední bod se může zdát triviální, ale věřte nám, že je možná nejdůležitější – protože na něj při úklidu často nedojde.
Určitě máte v kuchyni místa, která uklízíte vyloženě s odporem. Zanedbaná, mastná dvířka od trouby mezi ně pravděpodobně patří – do jejich umývání se hrnou jen ti nejotrlejší (vybavení gumovými rukavicemi až po lokty). Zaschlé pramínky oleje si jako první všimne babička, ale vidí je každý, kdo k vám zavítá.
Na odmaštění dvířek se vybavte speciálním prostředkem na čištění trub, který naneste pro lepší účinek na ještě teplý povrch. Pokud se chcete vyhnout chemii, budete si muset vystačit s babskými radami – použít můžete prací prášek nebo sodu, kterou rozmícháte v teplé vodě.
Máte vlastní tipy na bleskový úklid kuchyně? Podělte se o ně s našimi fanoušky na Facebooku.